El raïm, un cop veremat, es premsa. D’aquest premsatge se n’obté el most, és a dir, la part líquida dels fruits. El most fermentarà de manera natural per l’acció de fongs microscòpics (llevats) que es troben a les peles dels grans de raïm. Aquest procés rep el nom de fermentació alcohòlica, ja que els sucres del most es transformen en alcohol etílic, tot alliberant diòxid de carboni.

  Actualment existeixen tècniques que permeten controlar la fermentació, per tal d’obtenir i d'assegurar la qualitat desitjada. Els mosts blancs es fan fermentar a temperatures baixes – entre 15 i 20 graus centígrads – Per fermentar es poden fer servir des de petites barriques fins a grans tines d’acer inoxidable amb temperatura controlada per circulació de líquid refrigerant. Els vins negres es fermenten a una temperatura més alta, entre 25 i 30º C.

El vi resultant de tot aquest procés d’elaboració ha de ser filtrat i trasbalsat per tal d’eliminar el pòsit o mares produïdes durant la fermentació del most. Segons les característiques del vi, aquest pot ser consumit immediatament o bé es pot emmagatzemar per tal que envelleixi i millori les seves qualitats.© 2010 Art i vi. Tots els drets reservats. Created by Dortoka disseny